W sobotę (25.10.25) zrealizowaliśmy kolejne zadanie projektu KIERUNEK: TRADYCJA! - wędrówki w poszukiwaniu dziedzictwa kulturowego Podkarpacia. Tym razem odwiedziliśmy Bieszczadzką Szkołę Rzemiosła w Uhercach Mineralnych.
Grupa projektowa wzięła udział w warsztatach pieczenia proziaków oraz przedwojennej kaligrafii.
Czego się dowiedzieliśmy:
- Bieszczadzka Szkoła Rzemiosła mieści się w odrestaurowanej szkole powszechnej z 1900 roku,
- nazwa proziak pochodzi od słowa "proza" czyli soda,
- dzisiaj proziaki to przysmak, niegdyś były daniem "ostatniego ratunku", kiedy brakowało chleba i trzeba było czymś zaspokoić głód,
- najlepsze proziaki wychodzą z mąki krupczatki,
- składniki mieszamy zawsze w jedną stronę, aby nie rozrywać cząsteczek glutenu,
- pisanie piórem i stalówką zamaczaną w kałamarzu jest bardzo trudne i wymaga ogromnej precyzji,
- stalówkę trzymamy do siebie, nie na boki,
- podstawowym pociągnięciem w kaligrafii jest ruch w górę cienką linią i ruch w dół linią pogrubioną - co właśnie ćwiczyliśmy na zajęciach.
Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze Tradycje.
Autor zdjęć: Michał Petka
